Senior juridisch Adviseur vergunningen

Functieomschrijving

De gemeente Altena heeft ambitie en wil jou erbij betrekken! In deze functie adviseer je het bestuur, directie, teammanager en collega’s over diverse juridische vraagstukken op het gebied van het omgevingsrecht en in de uitvoering van de integrale vergunningverlening. Hierbij ligt de nadruk op de omgevingsvergunning. Het behandelen van (premature) bezwaar- en beroepschriften, het opstellen van verweerschriften en pleitnota’s en het vertegenwoordigen van het bevoegd gezag bij de behandeling van procedures behoort tot je functie. Daarnaast ben je een ervaren adviseur en vind je het leuk om junior adviseurs op sleeptouw te nemen, om ze ‘on the job’ het vak te leren.


 • Je bent de juridische vraagbaak voor de integrale vergunningverleners en juridisch adviseurs.
 • Je draagt zorg voor de juridische kwaliteitszorg van de processen en beslissingen en bewaakt de kwaliteit van de vergunningen en correspondentie.
 • Je kunt de juridische kwaliteitszorg en de effectiviteit daarvan naar een hoger plan tillen.
 • Je onderhoudt contacten met partijen/belanghebbenden en zorgt voor afstemming.
 • Als senior jurist vergunning ben je verantwoordelijk voor het integraal samenbrengen van verschillende teams bij complexe juridische vraagstukken op het gebied van vergunningverlening.

Functievereisten

Over jou

Allereerst ben je een betrokken collega en in staat om belangen van organisaties, inwoners en gemeente met elkaar te verbinden. Uiteraard heb je in de volle breedte juridische kennis van het omgevingsrecht en de omgevingswet. Communicatief ben je sterk: toegankelijk, omgevingssensitief en met overtuigingskracht in woord en beeld. Je bent slim, analytisch sterk, een kritische denker en doener, met de nodige zelfreflectie. Je beweegt je soepel in een organisatie die continu in ontwikkeling is en waarbij keuzes ook weer kunnen veranderen.


 • Een relevante, afgeronde opleiding, minimaal op hbo-niveau (bijv. bestuursrecht).
 • Minimaal 3 jaar relevante werk- en advieservaring binnen een gemeente of andere overheidsorganisatie.
 • Aantoonbare kennis en recente ervaring op het gebied van omgevingsrecht, Wabo, Awb en bijzondere wetgeving.
 • Politiek- en omgevingssensitief en aantoonbare en relevante ervaring in het werken in het complexe krachtenveld tussen bestuur en ambtelijke organisatie.
 • Proactieve houding in je denken en doen, je hebt het lef om initiatief te nemen, je kan creatief meedenken en met plezier toewerken naar (gezamenlijke) oplossingen ter voorkoming van juridische procedures.
 • Resultaatgericht en je hebt de vaardigheid om tegengestelde belangen te overbruggen.
 • Denkt en werkt teamoverstijgend.
 • Zowel intern als extern gericht op samenwerken, waarbij je mensen weet te inspireren en te overtuigen van jouw en de gemeentelijke visie.
 • Je hebt een goed gevoel voor pre-mediation;

Over ons

Altena is een veelzijdige en jonge gemeente op de grens van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland. Een prachtig gebied met groen, water, innovatieve landbouw, ondernemerschap en de op één na grootste binnenvaarthaven van Nederland. We zijn een ambitieuze gemeente die zich na twee jaar door ontwikkelt. De vraagstukken voor het landelijke gebied zijn groot, daarom investeren we in nog meer kwaliteit en versterking van onze organisatie. De komende jaren gaan we een paar duizend woningen bouwen, de A27 verbreden, de binnenhaven uitbreiden én willen we een duurzame en natuur inclusieve gemeente zijn. Er is bij Altena veel ruimte om te leren en jezelf te ontwikkelen. We vinden het belangrijk dat jij uitdaging en waardering vindt in je werk, want jouw werk doet ertoe! Samen met onze 400 bevlogen collega’s kan jij je inzetten voor de inwoners en de ondernemers van de gemeente.

“Binnen team Publiek houden 14 collega’s zich bezig met vergunningverlening. Hun werkzaamheden zijn divers en variëren van het informeren van inwoners en ondernemers tot het verlenen van een vergunningen, van administratieve ondersteuning tot het schrijven van verweerschriften. Onze ambitie is de kwaliteit van onze producten, en de totstandkoming daarvan, op een niveau te brengen dat klachten en bezwaarschriften tot het verleden gaan behoren. Wij zoeken daarom een collega die kan opereren op het snijvlak van juridische processen en dienstverlening.”


Mia Groenenberg - Bouwman, Teammanager Publiek


Wat bieden wij jou?

De gemeente Altena beloont je graag voor je inzet. Want jij maakt bij ons het verschil! Wij investeren in de vitaliteit van onze medewerkers met volop ruimte voor eigen initiatief, het ontwikkelen van talenten en een optimale balans in werk en privé.

De arbeidsvoorwaarden op een rij:

 • Een salaris van minimaal €3.561,- en maximaal €5169,- (schaal 11) bruto per maand bij een fulltime dienstverband (36 uur). Inschaling vindt plaats op basis van opleiding en ervaring.
 • Een reiskostenvergoeding woon-werkverkeer.
 • Aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Je kunt opleidingen en cursussen volgen via onze Altena Academie.
 • Een zakelijke telefoon (iPhone) en een laptop.
 • Flexibele werktijden en een sociale werksfeer.
 • Een fijne plek om vanuit huis te werken is belangrijk. Vooral in deze tijd. Je kan bij ons gebruik maken van ergonomische kantoorartikelen voor een thuiswerkplek. Dit zal in bruikleen zijn.
 • Je krijgt 22,4 vakantiedagen bij een 36-urige werkweek. Op basis van je leeftijd krijg je extra vakantiedagen vanaf 30 jaar.
 • Een individueel keuzebudget van 17,05%. Je kan hiermee bijvoorbeeld extra vakantiedagen opnemen. Aan jou de keuze wat je met dit budget doet!
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een ABP-keuzepensioen en uitstekende verlofregelingen.
 • Een aanstelling voor de duur van een jaar, met uitzicht op een contract voor onbepaalde tijd bij gelijkblijvende omstandigheden.

Klinkt goed toch?

Kom jij het verschil maken? Solliciteer dan direct! Voor vragen kan je ook contact opnemen met onze collega Nicole Scheek 06-82052860.